Breakout sessie: GovTech als succesvol middel: hoe alignment tussen business en IT leidt tot innovatie en wendbaarheid.
De druk om te digitaliseren neemt voelbaar en zichtbaar toe. Ondanks dat (of misschien wel doordat) deze druk steeds meer wordt opgevoerd, blijven vooraanstaande ICT projecten nog steeds een uitdaging. Denk bijvoorbeeld aan project PLOOI, waarvoor 30 miljoen opzij was gezet voordat het werd stopgezet. Het kan ook anders. De case van Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) demonstreert in deze sessie hoe jij successen behaalt in een landschap waar de politieke druk toeneemt.
Het IMG organiseert de afhandeling van schades als gevolg van de aardbevingen in de provincie Groningen. Waar begin je bij zo’n gigantische uitdaging als de opname van alle schades als gevolg van aardbevingen in een hele provincie? Het antwoord is bedrieglijk/verassend simpel: ‘tijd om te kiezen’.
Je werkt aan een consistent beleid en gebruikt GovTech om dat beleid in de praktijk te brengen. Je laat IT en business op een pragmatische en wendbare manier samen komen. Zo kan je als overheidsorganisatie op een gevoelig dossier succesvol zijn en de burger goed helpen.
Het IMG kon al na drie maanden de eerste schades opnemen. Sinds de start van de schadeopnames in het voorjaar van 2018 is er ruim 1,6 miljard euro aan schadevergoedingen toegekend. Zo werd GovTech geen doel meer, het werd een middel om het doel te bereiken. Dat is gelukt. En hoe.