Breakout sessie: Hoe de overheid burgers helpt met AI

Lukas Degens | Head of Platforms; University of Amsterdam
Dennis Reniers | Principal Solution Architect; Oracle

Hoe de overheid burgers helpt met AI
Hoe de Hogeschool van Amsterdam inzicht geeft in financiële situaties

Gezinnen, alleenstaanden, jongeren, ouderen en studenten; eigenlijk wij allemaal komen steeds makkelijker in financiële problemen.

Volgens een onderzoek van de Nationale Ombudsman, februari 2023, kampen 620.000 huishoudens met problematische schulden. Door vroegtijdig schulden te signaleren bij burgers helpt dit schulden op te lossen. Digitale hulpmiddelen, zoals chatbots, kunnen de communicatie voor burgers laagdrempeliger maken, zodat ze sneller hulp aanvaarden.

Digitale chatbots zijn in elke gemeente in te zetten voor het incasseren van de gemeentelijke aanslagen zoals OZB en afvalheffing. Een uitvoeringsorganisatie als CJIB heeft deze oplossing nodig om op een meer burgergerichte en milieubewuste manier boetes te incasseren. DUO zet deze oplossing in om oud-studenten te helpen betalingsachterstanden te voorkomen.

Hogeschool van Amsterdam helpt studenten op deze manier financiële druk te verlichten. Leer tijdens deze breakout sessie van de Hogeschool van Amsterdam hoe de overheid en ZBO’s burgers op een laagdrempelige manier kunnen helpen bij het creëren van financiële ruimte in een tijd van hoge inflatie.